مرمت بیش از 50 بنای تاریخی در گیلان

در سال 1400 و در حوزه میراث‌فرهنگی اقدامات درخور توجهی انجام شد که مرمت بیش از 50 بنای تاریخی و ثبت 40 اثر از استان گیلان در فهرست آثار ملی گوشه‌ای از آنهاست.

استان گیلان به لحاظ برخورداری از آثار میراث‌فرهنگی در حوزه‌های تاریخی، طبیعی و معنوی از ظرفیت‌های گسترده‌ای برخوردار بوده و بنابر بررسی‌های کارشناسان تا کنون بیش از 5200 اثر تاریخی در استان شناسایی شده که از این تعداد 1200 اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. از مجموع 17 شهرستان استان گیلان شش شهرستان رشت، لاهیجان، لنگرود، رودسر، املش و انزلی دارای بافت تاریخی شهری و 3 روستای ماسوله، انبوه و اُمام دارای بافت تاریخی روستایی می‌باشند که این آمار خود گواهی بر ظرفیت‌های گسترده استان گیلان در حوزه میراث‌فرهنگی است.

ثبت 40 اثر تاریخی در فهرست میراث‌ ملی و پایان انتظار‌ها برای ثبت جهانی ماسوله

در سال‌های اخیر سه سایت از جنگل‌های هیرکانی در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده و پرونده ثبت جهانی کاروانسرای تی‌تی شهرستان سیاهکل نیز در دست اقدام است. همچنین ثبت جهانی منظر فرهنگی شهر تاریخی ماسوله در فهرست آثار یونسکو که سال‌ها جزو مطالبات اصلی مردم منطقه و استان بوده به مراحل پایانی خود نزدیک شده و با حمایت‌های استاندار و برنامه‌ریزی‌های اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان در ماه‌های آتی ارزیابان سازمان جهانی یونسکو به منظور بازدید از این اثر ارزشمند فرهنگی به کشور سفر خواهند کدر.

در حوزه ثبت آثار استان گیلان در فهرست‌های ملی در سال 1400 مجموعا بیش از 100 پرونده مراحل تکمیل را گذرانده و 40 اثر نیز پس از داوری‌های نهایی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. از جمله اقدامات ارزشمند در حوزه پاسداشت میراث غنی مردم گیلان تعیین حریم 19 اثر تاریخی بوده و مجموعا پرونده تعین حریم 16 اثر تاریخی دیگر نیز در دست اقدام است.

بخشی از تپه‌های باستانی گردکول، خسروخانی، ساختمان عضدی و مناربازار در سال گذشته تحت تملک درآمده و چهار مجموعه ساختمان تاریخی نیز با حمایت‌های انجام شده با موضوع اقامتگاه‌های سنتی به بهره‌برداری رسیدند.

اشاعه فرهنگ و تاریخ گیلان در قالب محتوای فرهنگی

انتشار چهار جلد کتاب در حوزه میراث‌فرهنگی با موضوعات باستان‌شناسی، مرمت، معماری، بافت و مردم‌شناسی و نصب بیش از 50 تابلو معرفی بناها و سایت‌های تاریخی و همچنین راه‌اندازی اولین آزمایشگاه‌ انسان‌شناسی کشور با همکاری دانشگاه گیلان از دیگر اقدامات انجام شده در سال گذشته به شمار می‌رود.

ثبت آمار مرمت بیش از 50 بنای تاریخی در سال 1400

در سال گذشته و با تلاش‌های انجام شده به منظور جذب اعتبارات لازم، بیش از 50 بنای تاریخی گیلان مرمت و ساماندهی شد که بناهای مربوط به موزه میراث‌روستایی، خانه‌های تاریخی ماسوله، قلعه‌رودخان، مسجد اردبیلیان، مسجد صفی، مسجد مستوفی، تعداد زیادی از پل‌های تاریخی سراسر استان، امام‌زاده ابراهیم، ساختمان قدیری، موزه باستان‌شناسی رشت، موزه رودبار، ساختمان قندچی انزلی، ساختمان گمرک آستارا تنها گوشه‌ای از انجام فعالیت‌های مرمتی انجام شده در سال گذشته بوده که این امر با همکاری توان بخش خصوصی و تفاهم‌نامه‌های منعقده با سایر دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط به مرحله اجرا رسیده است. همچنین به منظور تحقق جذب سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی در حوزه صیانت از میراث‌فرهنگی گیلان، ساختمان‌های شیرازی‌ها، حنانی، رهنما و تعدادی از بناهای محلات قدیمی رشت به منظور راه‌اندازی اقامت‌گاه‌های بوتیک‌هتل تغییر کاربری یافتند.

تحقق راه‌اندازی موزه‌های تخصصی در گیلان

استان گیلان همواره در سال‌های گذشته از جانب فقدان موزه‌های تخصصی در مناطق مختلف استان دچار خسران شده و این امر موجب عقب‌ماندگی در حوزه تقویت گردشگری در حوزه میراث‌فرهنگی شده است. از این رو معاونت میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان برنامه‌ای هدفمند برای رشد تعداد و ارتقاء کیفیت خدمات‌رسانی موزه‌های استان گیلان تنظیم کرد و با همکاری سایر نهاد‌های اجرایی و همچنین بخش خصوصی از جمله موزه‌های عون‌ابن‌علی ماسوله، موزه تاریخ جنگ جهانی دوم لاهیجان، موزه عشایر رضوانشهر، موزه شاندرمن، موزه موسویان، موزه سنجش و نخستین موزه تخصصی صنایع‌دستی با محوریت رشتی‌دوزی در سطح شهرستان‌های استان گیلان به مرحله بهره‌برداری رسیدند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان هم‌زمان با هفته میراث‌فرهنگی در این خصوص گفت: «برای تحقق هدف‌های این معاونت مجموعا 160 میلیارد ریال اعتبار برای ساماندهی بناهای تاریخی و تغییر کاربری اختصاص یافت و در آینده نزدیک نیز شاهد افتتاح موزه‌هایی نظیر علوم‌ و فن‌آوری معماری دانشگاه گیلان، مردم‌شناسی بلدیه رشت، باستان‌شناسی غرب گیلان در تالش، ابریشم لاهیجان، موزه ماسال، موزه حصیر رشت، موزه خاویار و همچنین موزه شیلات بندرکیاشهر در شهرستان آستانه‌اشرفیه خواهیم بود.»

همکاری با شهرداری‌های استان گیلان در خصوص ساماندهی بافت‌های تاریخی خواهر‌امام رشت، میدان چهارپادشاه لاهیجان، محوطه سازی پل‌خشتی لنگرود، انجام گمانه‌زنی‌های کارشناسی در میدان شهردرای رودسر، ساماندهی پارک میرزاکوچک املش و میدان انزلی از دیگر برنامه‌های در دست اجرای اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گیلان به شمار می‌روند.

انتهای پیام/

کد خبر 1401023170981

برچسب‌ها